środa, 28 września 2011

Tłuszcze

Nadszedł czas na omówienie ostatniej grupy pokarmowej jaką są tłuszcze. Możemy je podzielić na:
- tłuszcze nasycone, czyli te pochodzenia zwierzęcego, które nie są specjalnie pożądane podczas walki o wymarzoną sylwetkę
oraz
- tłuszcze nienasycone, czyli pochodzenia roślinnego oraz te zawarte w rybach i właśnie te tłuszcze są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu i gospodarki hormonalnej, i ich absolutnie nie powinno się eliminować podczas diety jak to niestety wiele osób czyni.
Te drugie z kolei dzieli się na jednonienasycone oraz wielonienasycone (WNKT). Wśród tłuszczy wielonienasyconych najważniejszą role odgrywa grupa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm sam nie wytwarza i które bezwzględnie muszą być dostarczone z zewnątrz. Te NNKT to nic innego jak dobrze znane, choćby ze słyszenia, kwasy omego-3 i omega-6.
Gdzie znajdziemy te niezbędne tłuszcze? Siedliskiem omega-3 są przede wszystkim ryby, zwłaszcza te tłustsze, czyli łosoś, makrela, śledź, a jeśli ktoś nie lubi ryb, to może spróbować zdobyć omega-3 spożywając olej rzepakowy czy lniany. W omega-6 obfitują przede wszystkim nasiona i tłoczone z nich oleje: słonecznikowy, kokosowy, sojowy.
Istnieje jeszcze grupa omega-9 i choć nie należy ona do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a do jednonienasyconych, to nie powinniśmy o niej zapominać, gdyż równie korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Odnajdziemy ja w oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym.
A więc spożywajmy tłuszcz na zdrowie. Ale ten zdrowy tłuszcz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz