poniedziałek, 19 września 2011

Białka a tłuszcz

O składniku pokarmowym jakim jest tłuszcz, jeszcze nie pisałam, ale muszę napomknąć o nim przy okazji białka. Dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę ważne jest nie tylko samo dostarczenie jakiegokolwiek białka. Ważne jest aby było to białko o niskiej zawartości tłuszczu, choć są odstępstwa od tej reguły. Istotne jest to, żeby dane białko posiadało jak najmniej tłuszczu tzw. "złego", czyli takiego który podnosi poziom "złego" cholesterolu.
Białka o niskiej zawartości tłuszczu to: chude ryby tj. dorsz, mintaj, sandacz, morszczuk, szczupak, chude białe mięso: kurczak, indyk, chuda wołowina, cielęcina.
Białka o wysokiej zawartości niezdrowego tłuszczu, których staramy się unikać: gęś, szynka wieprzowa, przetwory mięsne, pasztety, wędliny, kiełbasy.
Wyjątkiem, o którym wspomniałam są tłuste ryby tj. łosoś, makrela czy śledź, które zwierają sporo tłuszczu, ale jest to ten najbardziej pożądany zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Wśród wysokobiałkowych produktów należy wymienić jeszcze sery, które należy jednak jeść z ograniczeniem ze względu na dużą zawartość tłuszczy, ale jako składnik dostarczający wapnia - raczej niezbędną. Oraz jajka, które są najdoskonalszym dla człowieka pożywieniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz