wtorek, 16 sierpnia 2011

Białko

Było już trochę o węglowodanach. Czas choć trochę, bardziej z bliska, przyjrzeć się białku, który pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Proteiny są nie tylko materiałem budulcowym, ale również odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Wyróżnia się dwa rodzaje aminokwasów: takie które organizm sam potrafi wytworzyć (aminokwasy endogenne) i takie, które musimy dostarczyć sami wraz z pożywieniem (aminokwasy egzogenne). Wśród tych drugich mamy: leucynę, izoleucynę, walinę, fenyloalaninę, lizynę, metioninę, tryptofan, treoninę. Wiem, że nazwy mogą wydawać się dość skomplikowane, ale nie o to chodzi, by je znać, ale żeby odżywiać się tak, by ich dostarczać. Wyobraźcie sobie białko jako obiekt budowlany, do którego budowy możemy użyć 23 różnych rodzajów cegieł (tyle zliczymy aminokwasów). Piętnaście rodzajów cegieł potrafią własnymi rękami wytworzyć robotnicy (czyli nasz organizm), a pozostałe osiem musi zostać sprowadzonych zza granicy - i o tym musicie pamiętać. A dokładnie skąd musimy je sprowadzić zdradzę następnym razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz