poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Przepis na enchilladas

Dziś dla odmiany wstawiam przepis na pyszne danie: zdrowe i niskokaloryczne, a przy tym dość szybkie w wykonaniu. Można oczywiście jeszcze bardzie sobie ułatwić zadanie i kupić tortillę w sklepie, tylko wybierajcie tę razową.

RAZOWE ENCHILLADES.(DLA 6 OSÓB)

Wszystkie produkty do nadzienia zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów, przy tym jedna porcja nie przekracza 250kalorii, a jest niezwykle sycąca.

 TORTILLE:
20DAG MĄKI RAZOWEJ
100ML WODY
SÓL
 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK

NADZIENIE:
 20DAG CZERWONEJ FASOLI
10DAG ZIELONEJ SOCZEWICY
 PÓŁ KG PIECZREK
 PIERŚ Z INDYK DROBNO POKROJONA LUB ZMIELONA
4 ŚWIEŻE POMIDORY OBRANE ZE SKÓRKI I DROBNO POKROJONE
 KIEŁKI SOI
 ZIELONA PAPRYKA DROBNO POKROJONA
 ŁYŻECZKA OREGANO
ŁYCZECZKA TYMIANKU
ŁYŻECZKA BAZYLII
ŁYŻECZKA PIEPRZY CAYENNE
CZOSNEK


Ciast na tortille zagniatamy i rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki, które podsmażamy na patelni teflonowej, bez tłuszczu, z jednej i drugiej strony aż się zazłoci.

 Do garnka wrzucamy wcześniej podsmażone mięso, warzywa, wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę oraz soczewicę, podsmażone pieczarki, czosnek i przyprawy i dusimy przez ok pół godziny. Następnie nakładamy nadzienie na tortille i zwijamy w rulon.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz