poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Rodzaje białek

O białku, jak i o węglowodanach, można pisać i pisać. Jest jednak kilka podstawowych informacji, które osoby chcące właściwie kierować swoim ciałem, powinny znać.
Białko dzielimy na dwa rodzaje:
Pełnowartościowe zawierające wszystkie aminokwasy, które są niezbędne dla naszego organizmu i do nich zalicza się mięso, mleko, jajka.
Niepełnowartościowe, czyli takie które nie zawierają wszystkich aminokwasów albo zawierają zbyt małą ilość i tu wpasowujemy białko roślinne, którego z tej kategorii najwięcej posiadają: soja, orzechy czy rośliny strączkowe.
Pamiętać należy, że różne źródła białka wzajemnie się uzupełniają i tak jeśli połączymy niektóre źródła białka roślinnego w jeden posiłek, to możemy uzyskać pełnowartościowe białko. I tak będzie w przypadku, kiedy połączymy rośliny strączkowe z nasionami zbóż, które są komplementarne.
Ważne jest, aby jedzenie było urozmaicone, a wiec korzystać należy ze wszystkich rodzajów białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz