środa, 20 lipca 2011

Węglowodany-Indeks glikemiczny.

Podział węglowodanów na proste i złożone to jednak nie wszystko. Oczywiście chodzi o szybkość przyswajania tychże substancji, ale niekoniecznie zależy to od tego czy są one proste czy złożone. Istotniejsze jest to jak wpływają na poziom cukru we krwi i czy podnoszą go szybko, czy wolno. To, coś, co określa ten poziom to Indeks Glikemiczny. Produkty dzieli się więc na te o niskim, średnim i wysokim indeksie, a w wyborze zaleca się głównie spożywanie tych o niskim, ewentualnie o średnim indeksie. Dlaczego to jest istotne? Te produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny powodują szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi, a wówczas trzustka zaczyna uwalniać duże ilości insuliny. Insulina bowiem ma za zadanie obniżać poziom glukozy (cukru) we krwi. Posiłek o wysokim indeksie sprawia, że bardzo szybko znów stajemy się głodni i ponownie sięgamy po kolejny produkt, często również o wysokim indeksie glikemicznym. W ten sposób popadamy w błędne koło, którego wynikiem może być cukrzyca. A ponadto jednym z działań insuliny jest lipogeneza, czyli kumulacja tkanki tłuszczowej. Jeśli mamy ochotę na przetwory z półki o wysokim indeksie glikemicznym, to nic nie stoi na przeszkodzie. Możemy się trochę zabezpieczyć łącząc takowe produkty z tymi o niskim indeksie i wówczas zminimalizujemy choć trochę straty straty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz