środa, 20 lipca 2011
Węglowodany-Indeks glikemiczny.
Podział węglowodanów na proste i złożone to jednak nie wszystko.
Oczywiście chodzi o szybkość przyswajania tychże substancji, ale
niekoniecznie zależy to od tego czy są one proste czy złożone.
Istotniejsze jest to jak wpływają na poziom cukru we krwi i czy podnoszą
go szybko, czy wolno. To, coś, co określa ten poziom to Indeks
Glikemiczny. Produkty dzieli się więc na te o niskim, średnim i wysokim
indeksie, a w wyborze zaleca się głównie spożywanie tych o niskim,
ewentualnie o średnim indeksie. Dlaczego to jest istotne? Te produkty,
które mają wysoki indeks glikemiczny powodują szybkie podniesienie
poziomu cukru we krwi, a wówczas trzustka zaczyna uwalniać duże ilości
insuliny. Insulina bowiem ma za zadanie obniżać poziom glukozy (cukru)
we krwi. Posiłek o wysokim indeksie sprawia, że bardzo szybko znów
stajemy się głodni i ponownie sięgamy po kolejny produkt, często również
o wysokim indeksie glikemicznym. W ten sposób popadamy w błędne koło,
którego wynikiem może być cukrzyca. A ponadto jednym z działań insuliny
jest lipogeneza, czyli kumulacja tkanki tłuszczowej. Jeśli mamy ochotę
na przetwory z półki o wysokim indeksie glikemicznym, to nic nie stoi na
przeszkodzie. Możemy się trochę zabezpieczyć łącząc takowe produkty z
tymi o niskim indeksie i wówczas zminimalizujemy choć trochę straty
straty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz